Gelukkig gaat de wetenschap ook in deze coronatijden gewoon door. Bij de NASA zijn de creatieve knappe koppen ook gewoon aan het thuiswerken. NASA Innovative Advances Concepts (NIAC) heeft groen licht gegeven voor het uitwerken van een plan om een radiotelescoop te plaatsen in een krater aan de donkere kant van de maan. Dit zou de grootste radiotelescoop van het zonnestelsel moeten worden (voor zover we weten uiteraard) en als leuke bijkomstigheid ziet de maan er dan uit als een echte Death Star. Bovenstaande foto is overigens niet onze maan, maar een maan van Saturnus (Mimas) die uit zichzelf al op de Death Star lijkt.
De Lunar Crater Radio Telescope oftewel de LCRT zou volgens het voorstel van Robotics Technologist Saptarshi Bandyopadhaya van het Jet Propulsion Laboratory ‘het universum observeren op golflengtes groter dan 10m (oftewel frequenties onder 30MHz) die normaal gesproken door de Ionosfeer van de aarde worden afgekaatst en dus nog grotendeels niet zijn verkend door ons mensen.’ De maan fungeert dan als schild voor alle ruis die de Aarde veroorzaakt en stelt de LCRT in staat om nog betere waarnemingen te doen dan de al bestaande radiotelescopen op Aarde.
In zijn ontwerp zou een grote krater met een doorsnede van drieënhalve kilometer gebruikt worden om de radiotelescoop op te tuigen.
En dat is waar het pas echt innovatief wordt, want iets bouwen op de maan is geen dagelijkse kost. In het plan van Bandyopadhyay worden twee landers naar de donkere kant van de maan gestuurd. Eén lander bevat de telescoop en de andere, de Robotlander, bevat transformerende robots die de telescoop moeten optuigen. Zodra de landers in de buurt komen van de krater splitsen ze op en landt de Telescooplander in het midden van de krater. De Robotlander landt aan de rand.
De DuAxelrobots komen vervolgens uit de lander om naar een plek langs de rand van de krater te gaan. Zodra ze daar zijn verankeren ze zich en gaat een gedeelte van de robot, de Axel, langs de kraterwand naar beneden richting de Telescooplander. Daar pakken de Axelrobots ankerlijnen op die als een spinnenweb de reflector van de radiotelescoop vormen. Als alles klaar en in plaats is er met behulp van de robots een radiotelescoop met een diameter van een kilometer gecreëerd.
De mogelijkheden van deze telescoop zijn heel groot, om nog maar te zwijgen van het feit dat het bouwen van een eigen Death Star-achtige maan ongelooflijk gaaf is. Wie weet kunnen we er in de toekomst een mooie laser inhangen om inkomende meteorieten te vernietigen voor ze schade aan kunnen richten. Of wie weet komen we er achter dat we niet de enige zijn die zich willen vestigen op de maan….