Een Zwitsers onderzoeker heeft bewezen dat de science soms toffer is dan fictie. Hij heeft onlangs een verbazingwekkend nieuw type robothand ontwikkeld die kleine voorwerpen via onzichtbare geluidsgolven kan optillen. Hoewel het misschien een slimme goocheltruc lijkt, maakt de handschoen gebruik van een oude uitvinding genaamd ultrasone levitatie. Hierbij worden objecten gevangen in geluidsgolven en zweven ze met behulp van de tovenarij van de wetenschap.
Onderzoeker Marcel Schuck van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Zürich gebruikt een vreemd fenomeen dat 80 jaar geleden ontdekt is. Hij combineert de technologie in moderne robotica-toepassingen. De contactloze grijper van Schuck lijkt op een gehalveerde kalebas bevestigd aan een netwerk van draden en met tientallen miniatuurluidsprekers.
Akoestische levitatie is een bijzonder effect. Het maakt van de fysieke eigenschappen van geluid om vaste stoffen, vloeistoffen en zware gassen te laten drijven. Terwijl geluidsgolven reizen, duwen en trekken ze van nature moleculen om hen heen.
Dit verklaart waarom bij afwezigheid van deze moleculaire beweging, zoals in het vacuüm van de ruimte, er niemand is om je te horen schreeuwen. Akoestische levitatie maakt gebruik van de methode van intens geluid dat door een vloeistof (meestal een gas) reist om een evenwicht in de natuurlijke zwaartekrachten te creëren. Objecten kunnen zo op welhaast magische wijze zonder ondersteuning in de lucht zweven via de sonische verstoring.
Revolutionaire toepassingen
Het No-Touch Robotics-project van Shuck heeft veel potentiële praktische toepassingen. Zo is deze uitvoerung goed te gebruiken in de medische wereld. Ook ruimtevaart en computerfabrikanten die met bijzonder kleine en kwetsbare objecten werken kunnen van deze uitvinding profiteren. En wat te denken van Zwitserse horlogemakers?
“Getande tandwielen worden bijvoorbeeld eerst bedekt met smeermiddel en vervolgens wordt de dikte van deze smeermiddellaag gemeten,” zei Shuck in een persbericht. “Zelfs de zwakste aanraking kan de dunne laag smeermiddel beschadigen.”
Zijn visionaire team bij ETH Zürich is van plan de uitvinding verder te brengen dan het lab. Het prototype wordt verder ontwikkeld tot een meer verfijnd, real-world product. Ze maken momenteel een ontwikkelkit voor potentiële klanten, applicatiepartners en geïnteresseerde investeerders met een robotgrijper, besturingssoftware en een instructiehandleiding die ergens in 2021 zal worden gedistribueerd.