Wij van het Ministerie van Vreemde Zaken raken over het algemeen niet zomaar onder de indruk van een ufo-video. Vaak is het overduidelijk nep, niet realistisch, of gewoon makkelijk te debunken. En toch komt er zo af en toe iets voorbij waarvan wij zeker in eerste instantie even achter onze oren moeten krabben en even goed moeten nadenken. Waar kijken we nu precies naar? Deze video, die al enkele dagen de ronde doet over het internet, is er zo één.
De video is geüpload op 3 april 2020 op het kanaal van Jean-Michel Tenac met het bijschrift ‘Gefilmd nabij Montreal aan het einde van de middag’. Hij schijnt gemaakt te zijn op 26 maart volgens de time stamp rechts onderin. We zien de maan door een telescoop en op de achtergrond zijn stadsgeluiden te horen. Het oppervlak van de maan is wat wiebelig, maar dat is toe te schrijven aan atmosferische interferentie (zie ook: deze mysterieuze maanhut). Plots verschijnt er één, dan nog één en uiteindelijk nog een ovaal voorwerp die over het oppervlak van de maan en over de krater Endymion vliegen tot ze uiteindelijk in de schaduw van de maan verdwijnen. Vooral de schaduwen die over het oppervlak van de maan geworpen worden laten de video zeer realistisch ogen. Maar is dat wel zo?
Echt of nep?
Zeker in deze tijd van CGI en voor iedereen makkelijk toegankelijke tools om video’s te editen. Het is daarom, vinden wij, belangrijk om dit soort video’s met een behoorlijke extagrote korrel geconcentreerd zout te nemen. Een video is zo in elkaar gedraaid en het is de kunst de echte van de neppe te onderscheiden. En bij nader inzien hebben we toch onze twijfels.
Als eerste is er de datumstempel rechts onderin. Dat laat zien dat deze video al door een editor is gehaald. Waarom niet de rauwe, onbewerkte beelden uploaden? Daarnaast: waarom een week wachten als je zulke sensationele beelden hebt geschoten? Dat lijkt niet logisch. Ook het begin is vreemd. Als Jean-Michel nu al de maan aan het filmen was terwijl de objecten verschenen, hadden we dat niet zo gek gevonden. Maar hij stelt scherp, zoomt in en precies op dat moment komen de objecten voorbijvliegen. Dat lijkt wel heel erg toevallig.
Wat ons toch ook wel hogelijk verbaasde was dat op 34 seconden, net als de onbekende objecten het donker in zijn gevlogen, het atmosferische effect ineens bevriest. Alsof iemand het effect stop zet, zeg maar. En aangezien we vrij zeker weten dat op 26 maart de atmosfeer niet ineens stopte met bestaan lijkt dit toch het finale bewijs te zijn dat deze video niet echt is wat hij lijkt te zijn. Heel goed gedaan, dat wel. Maar helaas toch niet echt, is onze professionele mening.
Check de video hier en laat ons je mening weten in de comments: