Hawaï kan zich dit weekend opmaken voor een heuse ‘Blizzard” met kans op meer dan 30 centimeter sneeuw en windstoten van 100km per uur.
Om maar meteen wat uit de weg te ruimen: sneeuw is niet ongewoon op Hawaï. Zeker op de hogere flanken van de vulkanische bergen is regelmatig sneeuw te vinden. Maar dan wel boven de 3500 meter hoogte. Een sneeuwstorm met 30 centimeter sneeuw is weer het hele andere uiterste. Niet echt weer om je hularokje aan te trekken dus. De Amerikaanse National Weather Service heeft waarschuwingen uitgegeven voor zwaar winterweer. De enige andere staat die dit nu heeft is… Alaska.
Dat is dus best wel bijzonder te noemen. Het past wel in een grotere trend van, jawel, afkoeling. In tegenstelling tot wat politici ons willen laten geloven is de aarde de laatste jaren aan het afkoelen. De klimaatindustrie hoort het niet graag, maar sinds het hoogtepunt van 2016 is de gemiddelde temperatuur in een trend omlaag gekomen. Eerder zagen we ook al dat mei in Europa ijskoud verliep. Metingen van de NOAA en de NASA laten zien dat de temperatuur momenteel nog maar 0.08 graden boven het dertigjarig gemiddelde zit en dat grote delen van de jaren 80 en 90 van vorige eeuw warmer waren dan nu het geval is.
Zoals in dit artikel van Severe Weather Europe uitvoerig wordt uitgelegd zitten we in het tweede jaar van La Niña, wat wereldwijd lagere temperaturen tot gevolg heeft. Sterker nog, het ijs op de Noordpool is bijna op het hoogste niveau van de afgelopen 15 jaar. Daar hoor je vrij weinig over; de media berichten liever over een miljoenenverslindende klimaattop in Schotland dan over het echte verhaal. Dat we beter voor onze planeet moeten zorgen staat buiten kijf; echter, de klimaathysterie die gedreven wordt door een miljardenindustrie mist iedere grond van waarheid.
Solar minimum
Sommigen zijn er van overtuigd dat we in een nieuw solar mininum terecht zijn gekomen; een periode met minder zonnevlekken. Aan de hand van deze zonnevlekken is de activiteit van de zon te meten. Meer vlekken zorgen voor een hogere temperatuur op aarde. Of dat juist is? We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen, maar vorige perioden van weinig zonnevlekken werden gekenmerkt door serieuze koude en zelfs een kleine ijstijd. Terwijl er een complete klimaatindustrie gebouwd wordt die de gewone burger miljarden gaat kosten, lijkt het er op dat de natuur zichzelf kan reguleren.