Op het Ministerie hadden we de tuin al zomerklaar gemaakt en het haardhout naar de droogzolder verplaatst. Maar als de voortekenen niet bedriegen kan de open haard volgende week weer aangestoken worden. Mei wordt ijskoud!
April is al verdomde koud en als de modellen gelijk krijgen wordt mei niet veel beter. Vorig jaar rond deze tijd liep iedereen in zijn korte broek rond en zat iedereen lekker in de tuin van de lockdown te genieten; dit jaar is het heel anders. In veel landen is het tot nu de koudste april in vele decennia. In Engeland zelfs de koudste winter sinds 1922, voor Duitsland zelfs sinds 1917 en viel er de meeste sneeuw sinds 1986. Ook in Nederland hebben we intussen een 100 jaar oud kouderecord gebroken en is april ondertussen drie graden kouder dan gemiddeld.
Op 27 april was een groot gedeelte van Europa nog ver onder het langjarig gemiddelde zoals te zien is op deze kaart:
En mei lijkt voorlopig nog niet heel veel beter te gaan verlopen. In de voorspelling van 3 tot 8 mei lijkt vrijwel compleet Europa in een soort ijskast te veranderen:
En zo lijkt de koudegolf voorlopig aan te houden. Sta je dan met je tentje op de camping. Oekraïne, de graanschuur van Europa, kan temperaturen tot 20 graden onder normaal tegemoet zien! Ook Polen en de Alpenlanden kunnen veel kou verwachten. Als dit inderdaad zo gaat uitkomen zal dat leiden tot groot verlies van gewas en stijgende prijzen voor graan, tarwe en broodproducten in heel Europa. Maar ook de Franse wijnboeren gaan het nog lastiger krijgen. Deze maand moesten ze al en masse vuren aansteken om proberen te redden wat er te redden viel. Vooralsnog lijkt het een desastreus wijnjaar te worden. Al was het alleen maar omdat dit zo’n 3000 euro per hectare kost.
Het is niet alleen wijn dat het moeilijk heeft. Ook een weerbarstig gewas als koolzaad sterft in rap tempo af en zorgt ervoor dat de prijzen de hoogte in schieten. Wat wel weer grappig is dat RTV Noord de hoge prijs wijt aan droogte en hitte in Canada en Oekraïne van afgelopen zomer. Dat is gedeeltelijk natuurlijk waar, maar de recente prijsstijgingen zijn echt het gevolg van de extreme koudegolf.
Solar minimum
Sommigen zijn er van overtuigd dat we in een nieuw solar mininum terecht zijn gekomen; een periode met minder zonnevlekken. Aan de hand van deze zonnevlekken is de activiteit van de zon te meten. Meer vlekken zorgen voor een hogere temperatuur op aarde. Of dat juist is? We kunnen het nog niet met zekerheid zeggen, maar vorige perioden van weinig zonnevlekken werden gekenmerkt door serieuze koude en zelfs een kleine ijstijd. Terwijl er een complete klimaatindustrie gebouwd wordt die de gewone burger miljarden gaat kosten, lijkt het er op dat de natuur zichzelf kan reguleren.