De ontdekking van meer dan honderd nieuwe stenen ‘dodenpotten’ van meer dan duizend jaar geleden heeft Laos’ blijvende archeologische raadsel nog raadselachtiger gemaakt. De komvormige gebeeldhouwde stenen variëren in grootte, variërend van drie meter hoog en twee ton in gewicht. Het blijft een raadsel. Er is gesuggereerd dat ze dienden als begrafenisurnen voor het opslaan van menselijke lichamen. Nog belangrijker is eigenlijk de vraag WIE ze daar heeft achtergelaten.
Een lokale legende beweert echter dat de urnen bekers waren, die ooit werden gebruikt door een dronken horde reuzen. Of iets minder spectaculair: door de Lao koning Kung Chong om rijstwijn in te fermenteren na een overwinning. Onderzoekers van de Australian National University (ANU) ontdekten de nieuwe potten in een afgelegen bos tijdens een onderzoek dat begon in 2015. De potten werden begraven met versierde stenen schijven, vreemde kleine kleikruiken en meer conventionele voorwerpen uit het stenen tijdperk, zoals kralen en sieraden. Zij veronderstellen dat de stenen kruiken zijn gebruikt als begrafenisritueel.
De nieuwste historische ontdekkingen suggereren dat de mysterieuze praktijken met betrekking tot de potten op grotere schaal werden toegepast dan eerder werd gedacht. Men hoopt dat deze ontdekking kan helpen om eindelijk hun betekenis te interpreteren. De urnen zijn gevonden nabij de zogenaamde ‘vlakte der kruiken‘ in het door oorlog verscheurde Laos.
Wie heeft deze kruiken gemaakt?
Naast de vraag waar de kruiken voor gebruikt werden is de vraag wie ze daar heeft achtergelaten nog wel belangrijker. De kruiken worden gedateerd op een ouderdom van zo’n 3000 jaar. Het gekke is dat er uit die tijd in die regio geen resten zijn teruggevonden van een noemenswaardige beschaving. Maar iemand heeft de kruiken uitgehakt u
Archeologen onder leiding van Nicholas Skopal en Dr. Dougald O’Reilly van ANU hebben nu 137 nieuwe potten gecatalogiseerd, gevonden op 15 pas geïdentificeerde locaties in een afgelegen en bergachtig bos. De ontdekkingen tonen aan dat de oude begrafenispraktijken die verband houden met de potten “meer wijdverspreid waren dan eerder werd gedacht”, zei Dr O’Reilly. “Deze nieuwe sites zijn eigenlijk alleen bezocht door af en toe een tijgerjager. Nu we ze hebben herontdekt, hopen we een duidelijk beeld te krijgen van deze cultuur.”
Ons verleden zit vol mysteries, soms recht onder onze neus. Zo is onlangs in China een reusachtig boeddhabeeld gevonden. En niet in een onherbergzaam gebied, maar midden in een stad, verscholen tussen flatgebouwen.